Ærlighet og kjærlighet: En ny begynnelse

img_7636257.jpg

Jeg kler meg naken til det nye året. Genser, bukse, sokker, truse. Alt skal av. Har du noen gang sett en naken kropp? Naturligvis har du det, men det jeg mener å si er: Har du noen gang sett en naken kropp?

Har du stått naken foran speilet uten å tenke? Uten ord, uten merkelapper og tusjstreker? Det vi ser er ikke alltid det vi tror vi ser. Et mirakel, et under, et kunstverk? Universets fortryllende lek med atomer, en skjønnhet langt bortenfor ord? Der står du, naken foran speilet. Her står jeg, like avkledd.

Jeg har vært tenåring, jeg også. Brystet og ryggen full av kviser, som om ikke ansiktet gjorde jobben godt nok. Skam, skam, skam og årevis med hvem jeg burde være eller skulle ha vært, med flass og skjeve tenner og for liten eller for skjev eller for et eller annet bare det ikke er som det er. Fremdeles kan jeg finne meg selv, nydusjet, frisk og fullstendig overbevist om at jeg er feil. Jeg samler på historier og gjør dem til meg. Men det jeg mener å si er: Har du noen gang sett en naken kropp?

I den grad det finnes et svar er ærlighet en god begynnelse. Å være ærlig. Hva annet har vi, egentlig, enn ulike grader av ærlighet? Jeg vil gjerne være helt ærlig, så ærlig jeg kan. Ærlig om hvem jeg er. I den grad det finnes en sannhet er du en god begynnelse. Å være deg. Hva annet har du, egentlig, enn ulike grader av deg?

Det utrolige, det besnærende med ærlighet er at den kommer fra kroppen. Ærlighet er ikke noe du skaper eller konstruerer. Den må lyttes til. Som et fininnstilt instrument, en Stradivarius, et symfoniorkester. Kan du legge en strategi for hvem du egentlig er? Eller kan du være stille, være deg? Stillheten er ærlighetens nære venn. Gjennom de to kommer virkeligheten til syne.

I det nye året vil jeg være stille. Naken, og stille. Det jeg ser er det jeg ser, det jeg sanser er et ekspanderende univers. Har du noen gang sett en naken kropp? Har du danset uten klær? Har du omfavnet det som bor i deg, du fortryllende lek med atomer du?

Jeg kler meg naken til det nye året. Gjennom stillheten kommer sangen, kommer dansen, kommer deg, kommer meg. Jeg ser deg. Jeg gleder meg.

(Foto: Filiz Telek ♥)